h

SP Scheemda, het linkse bewustzijn

10 februari 2006

SP Scheemda, het linkse bewustzijn

Op dinsdag 7 maart doet de SP voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Scheemda. In dit artikel stellen wij met het oog op de verkiezingen de lijsttrekker van de SP in Scheemda, Gerard Strikker een paar actuele vragen.

Waarom is er in Scheemda een SP afdeling opgericht?
"In Scheemda is er een duidelijke behoefte aan een linkse partij omdat de PvdA vervallen is in neoliberalisme zonder oog te hebben voor de problemen bij de mensen met een minimum inkomen of minder. GroenLinks is op dit moment bezig de koers te verleggen naar een soort “vrijzinnig liberalisme”, daar hoeven we dus ook niet veel van te verwachten. De SP is de enige partij landelijk en lokaal die het socialistische gedachten goed uitdraagt, op basis van gelijkwaardigheid. Met gelijkwaardigheid bedoelen we gelijke kansen voor iedereen."

Hoe denk je over het huidige politieke beleid in Scheemda?
"De huidige politiek van PvdA, CDA en GL is rampzalig voor deze gemeente. Men is in staat om een negatief resultaat van 1.000.000 euro te laten ontstaan bij de Inter Gemeentelijke Sociale Dienst. De Blauwe Stad heeft nauwelijks lokaal werkgelegenheid opgeleverd, kost alleen de gemeente Scheemda minimaal 50.000 euro op jaarbasis. Men accepteert de armoede binnen de gemeente door te gaan praten over een subsidie aan de Voedselbank, nota bene een particuliere organisatie. Het huidige college is duidelijk niet in staat om de problemen het hoofd te bieden. De rekening voor dit rampzalige beleid komt bij de sociaal zwakkeren te liggen."

Welk alternatief kan de SP bieden?
"De SP in Scheemda staat voor een ander beleid. Wij willen het geld van de burger inzetten voor een sociaal rechtvaardig beleid, de zwaarste lasten neerleggen bij de hogere inkomens, m.a.w.: een rechtvaardige verdeling van de zogenaamde welvaart. Wij willen meer werkgelegenheid, subsidies voor startende bedrijven. Wij willen meer inspraak voor de burgers, ook tijdens de gemeenteraad en commissievergaderingen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. In ons verkiezingsprogramma staat duidelijk omschreven wat wij willen. Onze 10 speerpunten zijn het resultaat van wat er leeft onder een groot deel van de mensen in de gemeente Scheemda. Deze ombuiging van prioriteiten kan alleen plaatsvinden als de mensen gaan stemmen met oog voor solidariteit en rechtvaardigheid. De SP biedt dit alternatief door aan te dringen op een links sociaal beleid."

Hoe wil de SP dit vertalen naar de praktijk?
"De werkgelegenheid in NO Groningen staat op het spel, dus ook in het Oldambt. De hele energiediscussie voor grootverbruikers volg ik van dichtbij. Bedrijven in de regio dreigen te moeten sluiten door een idioot hoge energieprijs of gasprijs. Sommige bedrijven zijn reeds gesloten of moeten reorganiseren om het hoofd boven water te houden. Er dreigt een sociale ramp als dit verder doorgaat. Ook los van de energiediscussie is alternatieve werkgelegenheid prioriteit nummer 1 voor deze gemeente en de regio. De gemeente Scheemda moet een duidelijk werkgelegenheidsbeleid samen met de omringende gemeenten gaan voeren. Tegelijkertijd moeten de mensen zonder baan geholpen worden aan werk, maar dan is actie nu geboden!"

Hoe kunnen de inwoners van de gemeente Scheemda zorgen voor een verschuiving van het beleid in de gemeenteraad?

"Door te stemmen op de SP natuurlijk, STEM LIJST 7! Bezoek onze website om ons hele verkiezingsprogramma te lezen. Alle SP leden zetten zich geheel belangeloos in voor een sociaal rechtvaardig beleid, ook in de gemeenteraad."

U bent hier