h

SP zit PvdA op de hielen

13 november 2006

SP zit PvdA op de hielen

Het begint er langzamerhand op te lijken dat de leiderschapskwaliteiten van Jan Marijnissen worden erkend door steeds meer mensen en dat ook het werken van de SP -ers aan de basis door heel veel mensen wordt beloond.

Die activiteiten aan de basis zijn vanaf het ontstaan van de SP de kracht en het geheim van de SP. Vandaar ook dat wij hier in Winschoten het opbouwen van de SP aan de basis energiek ter hand hebben genomen. De SP is ook in ledental de snelstgroeiende partij van het land (momenteel plm 100 nieuwe leden per dag). Ook in Winschoten komen er gestaag nieuwe leden bij.

SP In veel plaatsen functioneren uitgebreide hulpdiensten opgezet en bemand door SP-ers. Het ligt in de bedoeling om een dergelijke hulpdienst ook zo snel mogelijk na de verkiezingen in Winschoten van de grond te tillen. Waar deze hulpdiensten aan de basis , goed functioneren groeit de SP als kool.

In een peiling van zojuist ( maandag 13 nov. 06, 19.45 u.) door TNS NIPO komt de SP nu uit op 28 zetels en de P.v.d.A. op 34. De VVD blijft steeds verder achter en krijgt nu 22 zetels. De 2 zetels voor de partij voor de Dieren, die in grote lijnen hetzelfde verkiezingsprogramma heeft als de SP ( veel ex-SP-ers zijn dan ook actief in die Partij ), kun je eigenlijk ook nog bij de SP optellen. Wanneer immers de PvdD niet had meegedaan waren de meeste van die stemmen waarschijnlijk naar de SP gegaan.

Het begint er op te lijken dat de PvdA gaat leeglopen en dat de kiezers steeds meer vertrouwen krijgen in Jan Marijnissen en de SP en steeds minder in een paniekerig manoevrerende Wouter Bos en de PvdA.

Op straat ontmoeten we heel veel PvdA-ers, die het Wouter Bos zeer kwalijk nemen dat hij lange tijd koos voor het CDA van Balkenende en Verhagen en tot voor kort weigerde te kiezen voor een progressieve regering met de SP en Groen Links. Hij blijkt nu op het verkeerde paard te hebben gewed.

Velen van hen –die ik in Winschoten en omgeving persoonlijk ken als fervente PvdA aanhangers- zeggen nu het besluit te hebben genomen hun stem definitief aan de SP te geven. Deze tendens hier in Winschoten en omgeving kon zich wel eens doorzetten tot en met woensdag 22 november a.s.

We moeten natuurlijk oppassen dat we niet te vroeg juichen. Er waren vrijdag nog 45% zwevende kiezers ( goed voor 40-45 zetels). De SP heeft wel vaker hoog in de peilingen gestaan en kreeg dan toch een slechter resultaat dan de peilingen aangaven.

Er is nu echer wel een groot verschil met voorgaande keren. De SP piekte dan vaak veel te vroeg.

Dit keer is er sprake van een gestage groei die al wekenlang doorgaat. Dat opzichzelf alleen al is een zeer gunstig teken. Daar komt nog bij dat de peilingen hoofdzakelijk via het internet worden gehouden en veel potentiele kiezers van de SP hebben geen internet.

Wie er tijd voor heeft zou ook eens het opiniestuk van Jan Blokker moeten lezen. In de NRC.next van vandaag gaat hij in op de uitzending van Buitenhof van afgelopen zondag: Requiem voor de restzetels. (te vinden op www.nrcnext.nl of op www.nrc.nl/next.)

Hij begint daarin met de vraag: “Wie moet Wouter Bos dadelijk opvolgen? Die vraag zie je nu tamelijk snel aan de orde komen”, om te eindigen met: “En wie dan? Ik keek de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid langs, en het werd mij droef te moede.”

Het had zo anders kunnen gaan wanneer Wouter Bos de moed zou hebben gehad om er voor te kiezen een progressieve regering tot inzet van deze verkiezingen te maken.

Dat hij dit niet heeft aangedurfd diskwalificeert hem in de ogen van velen als leider.

Overigens zou het allermooiste resultaat natuurlijk zijn dat er op de valreep nog iets gebeurde waardoor het CDA –dat weer op een zeer laffe manier campagne voert- ging kelderen in de peilingen en dat Groen Links, PvdA en de SP (onze natuurlijke bondgenoten) toch nog een progressieve regering zouden kunnen vormen. Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van Nederland. ( Staat nu al op 70 zetels, PvdD meegeteld + 2 van D66?)

Als nuchtere noorderling zie ik deze droom bijna uitkomen en dat wil wat zeggen.

U bent hier