h

Dreigende kortsluiting

26 februari 2007

Dreigende kortsluiting

Essent en Nuon staan er beide om bekend dat ze weinig klantvriendelijk zijn en dat de dienstverlening vaak onder de maat is. Ze zijn telefonisch moeilijk bereikbaar, de wachttijden zijn lang en veel medewerkers zijn niet deskundig en kennen de lokale omstandigheden niet. Voor een deel zijn die ongemakken het gevolg van eerdere reorganisaties. Dat uit het samengaan van deze twee slecht functionerende bedrijven iets moois zal voortkomen, is niet erg waarschijnlijk. De fusie zal in ieder geval gepaard gaan met het verlies van 1.500 à 2.000 banen.

Energiesector in de uitverkoop

De steeds sterkere marktgerichtheid van energiebedrijven gaat hand in hand met zelfverrijking van topmanagers, en met bezuinigingen op arbeidskosten en service. Particuliere klanten en kleine bedrijven hebben daar geen baat bij. Met de Essent-Nuonfusie ontstaat er een energiemachtsblok, dat in de toekomst mogelijk gaat fuseren met buitenlandse energiebedrijven. Zo zal de controle en zeggenschap vanuit de Nederlandse overheid over onze energie verdwijnen.

Slecht voor het milieu

Voor het klimaat en de toekomstige energievoorziening is het belangrijk dat er minder fossiele brandstoffen en meer alternatieve vormen van energieopwekking benut gaan worden. Dat vereist meer investeringen in kleinschalige en decentrale opwekking van duurzame energie. Het ontstaan van steeds grotere,op omzetgroei gerichte energiebedrijven zal die ontwikkeling eerder afremmen dan bevorderen.

Fusie Essent & Nuon: Een slechte zaak
Vijverhofstraat 65 l 3032 SC Rotterdam l T (010) 243 55 55 l I www.sp.nl l E sp@sp.nl
Bent ú tegen de megafusies in de energiesector? Vindt u ook dat de energiesector in handen van de overheid moet blijven?
De meeste provincies zijn nog steeds grootaandeelhouder van de energiebedrijven in Nederland. Maar voor hoe lang nog? De SP vindt dat de provincies deze aandelen moeten behouden, hoe lucratief de verkoop op het eerste gezicht ook mag lijken.De provincies moeten hun invloed aanwenden om te voorkomen dat de tarieven nodeloos verhoogd worden. En natuurlijk om het gegraai van de topmannen een halt toe te roepen.
Stem daarom SP op 7 maart in uw provincie! Voor een blijvend én beter aandeel voor u in de energie. Over Essent & Nuon

U bent hier