h

Herindeling Winschoten, Scheemda en Reiderland van de baan?

31 oktober 2007

Herindeling Winschoten, Scheemda en Reiderland van de baan?

De SP-fractie in Scheemda is van mening dat er mede op basis van de huidige gegevens er geen herindeling van onderaf noodzakelijk is. Op basis van het rapport “Een-tweetje” kan geconcludeerd worden dat er geen meerwaarde voor de betrokken burgers te behalen is.

De SP-fractie in Scheemda is van mening dat een herindeling op basis van de aangedragen feiten in het onderzoeksrapport in deze vorm een heilloze weg is. Er wordt geen financieel voordeel behaald voor de betrokken burgers in Scheemda, een verdere onderbouwing ontbreekt in het rapport. Het rapport spreekt alleen over een verbetering van kwaliteit. Volgens de SP-fractie is een kwaliteitsslag alleen te maken als alle burgers in de betrokken dorpskernen er op vooruit gaan.Zoals te verwachten staat in het rapport nergens dat de burger met deze herindeling er op vooruit gaat. De SP-fractie is van mening dat bestuurlijke kwaliteitsverbetering niet automatisch vertaald wordt naar meer kwaliteit voor de burgers. Als de provincie Groningen een herindeling voorstaat dan ga je er vanuit dat de burger er van profiteert. Volgens de SP-fractie moet een aanstaande herindeling van onderaf gedragen worden, dat is in perspectief met deze herindeling niet het geval, de inwoners van Scheemda zijn nooit daadwerkelijk betrokken bij de herindeling.

Fractievoorzitter SP Scheemda, Gerard Strikker: “Wij gaan voor kwaliteit in alle dorpskernen, als je kijkt naar de huidige verschillen welke zijn ontstaan tussen de dorpskernen in de gemeente Scheemda, dan vrees ik het ergste. Dorpskernen als bijvoorbeeld Nieuwolda, Scheemda-’t Waar krijgen m.b.t. infrastructuur en sociale voorzieningen lang niet de aandacht die ze verdienen. Het bestuur – lees: het college van B&W – is gefixeerd op de ontwikkeling van de woonkernen Winschoten, Scheemda en de Blauwe Stad. Het rapport spreekt van voorbeelden m.b.t. kostenverhogingen voor de inwoners, als de betrokken gemeenten gaan herindelen. Onze vrees blijkt nu werkelijkheid te worden, als SP-fractie en afdeling in Scheemda waarschuwen we al meerdere jaren voor het gevaar van herindelen in deze vorm. Daar komt nog bij dat zonder draagvlak van burger en gemeentebestuur een herindeling in deze vorm hoe dan ook van de baan is. De gemeentebesturen laten zich leiden door een uitspraak van gedeputeerde Beker: ‘Herindelen of anders neemt de provincie het initiatief.' Volgens onze opinie kan de minister van binnenlandse zaken nooit akkoord met een herindeling opgelegd vanuit de provincie, deze moet immers van onderaf komen. De SP-fractie wil daar glashelder duidelijkheid over hebben. Het wordt tijd dat de gekozen vorm van herindeling met de bijbehorende druk van de provincie van tafel gaat”.

De SP-fractie wijst nog even op een citaat uit het persbericht van 29-10-2007: ”Er wordt volgens hen 'geen visie gegeven op de situatie na 2010 en zelfs geen doorberekening gemaakt van voortzetting van bestaand beleid en de instandhouding van het bestaande voorzieningenniveau; er wordt zelfs geen poging ondernomen om de mogelijke spreekwoordelijke lijken uit de kast te halen’’. SP-fractievoorzitter Gerard Strikker: “De ingeslagen weg is zinloos. De visie zal niet veranderen, hooguit kan men cosmetisch aan de cijfers gaan sleutelen. Er zal een andere vorm van samenwerking binnen de betrokken gemeenten gevonden moeten worden om dit gebied sterker en socialer te maken. Er zijn genoeg alternatieven bespreekbaar”.

U bent hier