h

Aanpak dubbele petten sympathieke gedachte maar blijkbaar ongewenst.

13 november 2007

Aanpak dubbele petten sympathieke gedachte maar blijkbaar ongewenst.

Fractievoorzitter Gerard Strikker heeft tijdens de algemene beschouwingen het probleem met de dubbele petten van in dit geval PvdA wethouder Van Leeuwen middels een motie aan de orde gesteld.

Wethouder Van Leeuwen heeft sociale zaken binnen zijn portefeuille en is tevens bestuurslid en/of voorzitter van de IGSD en Opmaat. Deze vervlechting van posities leidt tot verwarring over verantwoordelijkheden en rollen tijdens de raads- en commissievergaderingen. Uitgangspunt is dat hij spreekt als wethouder, maar het is erg lastig om met de wethouder te spreken over de IGSD en Opmaat terwijl hij daarvan bestuurder is. Hij moet immers zijn eigen beleid verdedigen en dan heb je de schijn altijd tegen. Het was ook deze wethouder die heeft ingezet op een koude sanering van Opmaatmedewerkers, als wethouder onbegrijpelijk, maar als bestuurder van Opmaat gewoon zakelijk beleid.
Enkele kleine wijzigingen van verdeling van taken onder de verschillende wethouders zou het probleem al een stuk kleiner maken. Hiervoor was geen meerderheid binnen de raad. De burgemeester vond het wel sympathiek, maar in haar ogen onhaalbaar, over een dubbele moraal gesproken! Op zich ook wel voorspelbaar, aangezien dubbele petten de democratie binnen de gemeenteraad beperkt en de macht vergroot van de zittende wethouder. Hoe dan ook, zegt Gerard Strikker: "Ik blijf ook in de toekomst alert op problemen die voortkomen door die dubbele petten......".

U bent hier