h

Donner: Inkomensdaling ouderen en zieken is gewenst resultaat

14 november 2008

Donner: Inkomensdaling ouderen en zieken is gewenst resultaat

De soms forse inkomensdaling van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten is precies wat de regering beoogt met de versobering van de ziektekostenaftrek. Dat zei minister Donner donderdag in een debat over de nieuwe regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. SP-Kamerlid Renske Leijten: “De minister geeft nu gewoon toe dat hij deze kwetsbare groepen in hun portemonnee wil treffen. Want door het schrappen van de ziektekostenaftrek komen veel mensen in de problemen. En de nieuwe regeling gaat niet al die problemen oplossen.”

Per 1 januari 2009 krijgen chronisch zieken en gehandicapten mogelijk een tegemoetkoming om hoge zorgkosten te compenseren. De bestaande regeling voor ziektekostenaftrek wordt aanzienlijk ingekrompen. Minister Donner zei in het debat dat mensen die er met de nieuwe regeling op achteruit gaan in het verleden onbedoeld ziektekostenaftrek hebben gekregen. Leijten is dat niet met hem eens: “Deze regeling was bedoeld voor álle mensen die met hoge kosten voor zorg worden geconfronteerd. En omdat deze regering de regeling te duur noemt, schaft zij hem feitelijk af. Dat is zuur want er zou niemand op achteruitgaan, was de belofte van de regering.”


Bij de buren

Naast de kosten was ook het feit dat 32 procent van de chronisch zieken en gehandicapten de ziektekostenaftrek niet gebruikte, een reden voor gedeeltelijke afschaffing ervan. Dat probleem wordt nu echter ook niet opgelost. Leijten: “De nieuwe regeling is rampzalig ingewikkeld. Er wordt gewerkt met onduidelijke doelgroepen die een tegemoetkoming krijgen, maar 23 procent valt niet in een doelgroep, zoals mensen met een zeldzame ziekte. Deze nieuwe wet leidt tot bureaucratie en het rondpompen van geld.”

TEENNAGEL:
Het voorstel van Leijten om de ziektekostenaftrek om te vormen door de aftrek van onder andere brillen eruit te halen en het meer inkomensafhankelijk te maken, kon niet rekenen op steun. Ook het voorstel om de aanvullende verzekering te behouden in de overgebleven ziektekostenaftrek wordt afgewezen. Leijten: “Nu kunnen heel veel mensen geen aanvullende verzekering meer betalen en dat leidt tot tweedeling tussen de mensen die wel extra zorg kunnen betalen en zij die dat niet kunnen.”

Volgende week debatteert de Kamer verder over de wet over de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.

  1. Naast de kosten was ook het feit dat 32 procent van de chronisch zieken en gehandicapten de ziektekostenaftrek niet gebruikte, een reden voor gedeeltelijke afschaffing ervan. Dat probleem wordt nu echter ook niet opgelost. Leijten: “De nieuwe regeling is rampzalig ingewikkeld. Er wordt gewerkt met onduidelijke doelgroepen die een tegemoetkoming krijgen, maar 23 procent valt niet in een doelgroep, zoals mensen met een zeldzame ziekte. Deze nieuwe wet leidt tot bureaucratie en het rondpompen van geld.”
  2. Naast de kosten was ook het feit dat 32 procent van de chronisch zieken en gehandicapten de ziektekostenaftrek niet gebruikte, een reden voor gedeeltelijke afschaffing ervan. Dat probleem wordt nu echter ook niet opgelost. Leijten: “De nieuwe regeling is rampzalig ingewikkeld. Er wordt gewerkt met onduidelijke doelgroepen die een tegemoetkoming krijgen, maar 23 procent valt niet in een doelgroep, zoals mensen met een zeldzame ziekte. Deze nieuwe wet leidt tot bureaucratie en het rondpompen van geld.”
  3. Naast de kosten was ook het feit dat 32 procent van de chronisch zieken en gehandicapten de ziektekostenaftrek niet gebruikte, een reden voor gedeeltelijke afschaffing ervan. Dat probleem wordt nu echter ook niet opgelost. Leijten: “De nieuwe regeling is rampzalig ingewikkeld. Er wordt gewerkt met onduidelijke doelgroepen die een tegemoetkoming krijgen, maar 23 procent valt niet in een doelgroep, zoals mensen met een zeldzame ziekte. Deze nieuwe wet leidt tot bureaucratie en het rondpompen van geld.”

U bent hier