h

De toekomst begint in Oost-Groningen

5 november 2009

De toekomst begint in Oost-Groningen

"De toekomst van de Oost-Groningers en die van u begint vandaag hier in Oost-Groningen." Rikus Brader van de SP Oldambt opende daarmee de SP conferentie in de Oude Remise in Bad Nieuweschans.

"Investeren in scholing en kennis. Niet alleen van jongeren, maar ook vooral in oudere werknemers. Daarmee kunnen we inspelen op de toekomstige vraag naar gekwalificeerd personeel. Dankzij de vergrijzing zullen bedrijven binnen enkele jaren op zoek gaan naar locaties waar nog personeel te krijgen is. Oost-Groningen kan hiervan profiteren" aldus Rob Schuur, voorzitter van college van bestuur van Noorderpoort-college. Schuur werd hierin gesteund door onder andere Dick Heinen van de FNV, Jan Edzes, adjunct-directeur van het werkvoorzieningschap Wedeka en Peter Verschuren, SP-wethouder in de stad Groningen.

In vier panels werd gesproken over de toekomst van Oost-Groningen. De vier panels bogen zich over de thema's bevolkingsontwikkeling, agrarisch en andere economische kracht van de regio én over opleidingsniveau en -kansen.
"Gebruik daarnaast de bestaande kennis van landbouw en verwerking van landbouwgewassen voor nieuwe duurzame producten." Ook deze visie van terugkerend SP statenlid Kees Swagerman werd door de anderen gedeeld. Met name Mark Reinders van het vezelhennep verwerkende bedrijf Hempflax in Oude Pekela liet weten, dat de duurzame gebruiksmogelijkheden van hennepvezels erg groot zijn.

Wanneer de overheid gebruik van dit soort producten wil stimuleren kan dat voor de regio een stevige werkgelegenheid opleveren. Reinders' toekomstvisie richt zich op een "fibre -valley" in Oost-Groningen. Naast productie kan dan ook een kenniscentrum voor vezeltechnologie uit de grond worden gestampt. Ook Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Groningen, stelde dat de landbouwgewassen verwerkende industrie, zich meer moet gaan richten op innovatieve mogelijkheden los van hun traditionele grondstoffen.

Rikus Brader, SP lijsttrekker in Oldambt: "We kunnen rustig stellen dat het concept Blauwestad is mislukt. Gebruik het Oldambtmeer voor toeristische invulling. Dat kan functioneren als aanjager voor de toeristische ontwikkeling van heel Oost-Groningen. De economische krimp van de regio kan mede hierdoor aangepakt worden." Bé Zwiers, PvdA wethouder uit Scheemda kon hierin mee gaan maar waarschuwde samen met Ruud Hietbrink van de Streekraad en Eric Neef van de Eems Dollard Regio voor te veel optimisme.Ondanks al deze kansen moest toch serieus rekening worden gehouden met een stevige bevolkingskrimp in de regio. De druk op voorzieningen en woningbouw eiste volgens hen wel een slimme inrichting van de bestaande voorzieningen en woningbouw. Het Noorderpoort- college investeert op dit moment stevig ( 40 miljoen euro) in opleidingscentra in Stadskanaal, Winschoten en Delfzijl om op de toekomst voorbereid te zijn, aldus Rob Schuur.

Vanuit de zaal leverden vrijwel allen (met name Oldambtster vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen) constructieve bijdragen aan de discussies. Op uitnodiging van de uitstekende discussieleider Alina Kiers zetten alle forumleden een aanbeveling op een bouwsteen, waar een "creatief" fundament voor de Oost-Groninger toekomst van werd gebouwd.

Een dag zwanger van ideeën en mogelijkheden, concludeerde Brader, en zeker voor herhaling vatbaar. In ieder geval heeft deze dag veel betrokken partijen aanzienlijk dichter bijeen gebracht en biedt dit veel kansen voor een gezamenlijke aanpak voor een prima toekomstperspectief voor de Oost-Groningers.

Bekijk de foto's ook op groot formaat

U bent hier