h

De Blauwestad, van doel tot middel.

21 mei 2010

De Blauwestad, van doel tot middel.

Nu de Blauwestad niet de werkgelegenheid heeft gebracht, die verondersteld werd, stellen wij voor om nog eens goed te kijken naar het project Blauwestad

Het blijkt dat mensen uit het westen van het land geen reden zien om naar de Blauwestad te verhuizen. Uit onderzoek van het Ruimtelijk Planbureau komt naar voren, dat factoren als werk, studie en bereikbaarheid (kortom de persoonlijke situatie van mensen) de doorslag geven om wel of niet over een langere afstand te gaan verhuizen. De kleine groep welgestelde mensen van middelbare en oudere leeftijd die dat wel willen, kunnen kiezen uit de vele projecten in het land en willen over het algemeen relatief dicht bij hun (klein)kinderen blijven wonen. Mensen uit de Randstad zullen daardoor niet snel geneigd zijn te verhuizen naar de Blauwe Stad.
Gezien de economische ontwikkeling en de consequenties voor de woningmarkt zal ook de belangstelling vanuit de regio afnemen. Het is dan ook achteraf niet zo verwonderlijk dat private partijen als Koop en BAM uit het project zijn gestapt; er valt voor hen niets meer aan het project te verdienen.
De SP-Oldambt is dan ook een groot voorstander om het bestaande concept Blauwestad, zoals het in eerste instantie is opgezet, los te laten.
Wanneer je het oude concept los laat, vervaagt de Blauwestad en zien wij het prachtige Oldambtmeer opdoemen.
SP Oldambt vreest dat na de naamswijziging “ Bad Nieuweschans”, binnenkort een voorstel wordt gedaan om Midwolda om te toveren naar “Midwolda am see”. Een “grapje” die de werkelijkheid geen geweld zou aandoen.
Het Oldambtmeer is betaald door de gemeenschap en is van de gemeenschap. Het kan niet zo zijn dat een kleine groep (welgestelde) mensen volledig kan genieten van het meer, en een grote groep gedeeltelijk of in het geheel niet. Als SP Oldambt pleiten wij voor het openstellen van alle opties. De SP heeft leefbaarheid en solidariteit hoog in het vaandel. Een belangrijke peiler voor de leefbaarheid is werkgelegenheid. Vanuit de solidariteit moeten wij alles in het werk stellen om werkgelegenheid te creëren. Kijkend naar het Oldambtmeer zou het maatschappelijk gewenst zijn, om deze daar voor in te zetten.
De SP vindt het van groot belang dat er een gedegen onderzoek komt naar de haalbaarheid om het gebied en eventueel de aangrenzende gebieden, volledig voor natuur en recreatie te bestemmen.
Een grootschalig bungalowpark, passend binnen het karakter van het gebied, zal immers de broodnodige werkgelegenheid en mogelijk ook enkele belangrijke voorzieningen geven. Voor de inwoners van de Blauwestad lijkt het ons ook prettiger om bijvoorbeeld 200 recreatie-bungalows binnen het gebied te hebben in plaats van de 1300 nog te bouwen villa’s. Bovendien kan de toename van toerisme de haalbaarheid van het dorp vergroten, denk hierbij aan winkeltjes, restaurantjes, voorzieningen etc.
Het project Oldambtmeer (inderdaad een nieuwe naam!), doet het gebied meer recht aan. Het betaalde gemeenschapsgeld -uw geld dus!- dient ingezet te worden voor werkgelegenheid, en daarbij erg belangrijk, het leidt tot een beter toekomst perspectief voor onze jeugd.
Grootschalige recreatie door private en/of publieke partijen - zoals het realiseren van een recreatiepark -, is een prima investering. Voor overige vormen van recreatie zullen de opties ook onderzocht moeten worden. Alleen door het oorspronkelijke doel te omarmen, namelijk het creëren

U bent hier