h

Hondenbelasting

21 mei 2010

Hondenbelasting

In de gemeenteraad van maart is de hondenbelasting aan de orde geweest. Dit bestond al in de oude gemeenten Reiderland en Winschoten maar niet binnen de oude gemeente Scheemda. Het was de bedoeling om dit in het kader van de harmonisatie gemeentebreed in te voeren. De SP-fractie dacht daar anders over en kreeg de meerderheid van de raad mee!!

De hondenbelasting is bedoeld om extra belastinggeld te genereren, het heeft verder niets met honden te maken, er wordt daarmee ook niets voor honden gedaan, etc. Je zou bijna het idee krijgen dat het een soort strafbelasting is bedacht door hondenhaters. De SP vindt dit een niet rechtvaardige wijze van belasting heffen. Waarom zou de één meer belasting moeten betalen dan de ander op basis van een huisdier. Waarom dan ook geen kattenbelasting, goudvisbelasting, noem maar op. De SP vindt dat de sterkste schouders de meeste lasten kunnen en moeten dragen. Bij de honden belasting betaalt een AOW-er met een klein pensioentje met 2 kleine hondjes, ongeveer 80 Euro meer dan Jan Meneer zonder hond met een inkomen van een ton. Hoezo onrechtvaardig?
Het lag in de bedoeling de hondenbelasting voor een jaar in te voeren, om het vervolgens over een jaar weer af te schaffen. Dat hele geintje zou rond de 30.000 Euro kosten. Wij als SP hebben zodoende een voorstel ingediend, omdat het toch gewoon belastinginning is, de hondenbelasting onder te brengen in de OZB. Het voordeel hiervan is:
- Grote bedrijven betalen mee
- Principe van de sterkste schouders wordt zo meer recht gedaan
- Geen uitvoeringskosten hondenbelasting
- Netto is het voor de burger binnen de gemeente voor 2010 zelfs iets goedkoper!
.
Op voorspraak van de SP was er een meerderheid binnen de raad tegen invoering van de hondenbelasting.
Hiermee is het in de gemeente Oldambt weer wat socialer en rechtvaardiger geworden.

U bent hier