h

OLDAMBT KIEST VOOR SOCIAAL BELEID EN INVESTERINGEN

30 september 2011

OLDAMBT KIEST VOOR SOCIAAL BELEID EN INVESTERINGEN

De SP fractie, samen met hun coalitiegenoten (PvdA, CDA, GL) hebben afgelopen woensdagavond tijdens de raadsvergadering voluit gekozen voor een rechtvaardig en sociaal beleid voor de komende 3 jaar. Aan de hand van het (coalitie) amendement werd uiteindelijk gekozen voor:

- een sociaalfonds van EUR 1.200.000,-,
- een cultuurfonds van EUR 1.000.000,-,
- een binnenstadfonds Winschoten van EUR 1.000.000,-,- een sport stimuleringsfonds van EUR 500.000,-
- een onderhoudsfonds van EUR 1.000.000,-.

Hiermee gaat de SP, samen met hun coalitiegenoten in tegen de trend dat gemeenten geneigd zijn hun reserves te vergroten en de rest van de tekorten te halen bij de meest kwetsbare mensen met de laagste inkomens. Daarmee gaan ze in tegen het verder kapot maken van die voorzieningen die onze gemeente leefbaar maken. Derhalve gaan ze voor het behoud van solidariteit binnen de gemeente Oldambt.

Fractievoorzitter Gerard Strikker: ”Op een moment als deze kun je laten zien wat voor coalitie je bent, waar je werkelijk voor staat. Dat je visie hebt en overtuiging. Onze coalitie heeft gekozen voor het principe dat de mensen met de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
De mensen met de laagste inkomens worden ontzien. Daarom is gekozen voor een uiteindelijke verhoging van de OZB met 10% extra. Deze OZB verhoging zal overigens worden verzacht met een compensatie/verlaging op de afvalstoffen/rioolbelasting”.

De oppositie toonde tijdens het debat van afgelopen woensdagavond helemaal geen visie en beklaagde zich over de besluitvaardigheid en doorzettingsvermogen van de coalitie. De coalitiepartijen lieten zich niet van hun stuk brengen door de losse flodders van de oppositie.

Strikker: ”De oppositie wilde de voorraadkelder verder vullen terwijl er in huis inmiddels al honger wordt geleden. Wij hebben ons gestoord aan de decadente opstelling van D66 en de VVD tijdens de debatten afgelopen woensdagavond. Deze partijen vinden het eerdere besluit om te investeren in een Cultuurhuis vanzelfsprekend en de voorgestelde investeringen vanuit het (coalitie) amendement “potverteren””.

Het (coalitie) amendement is inmiddels omgezet in een raadsbesluit met beperkte bezuinigingen.
De uitvoering van het raadsbesluit zal plaatsvinden in de jaren 2012, 2013 en 2014.

Bestuursvoorzitter Martin Viel: “De SP fractie heeft de laatste weken overuren gedraaid om samen met de coalitie partners het amendement aan te passen aan de nieuwe cijfers. Het resultaat dat er nu ligt mag er zijn. Onaanvaardbare bezuinigingen op de sociale paragraaf, cultuur, onderhoud, e.d. binnen Oldambt zijn allemaal afgewend. De politiek in Oldambt heeft een trendbreuk neergezet, hier kunnen andere gemeenten in Nederland nog wat van leren”.

Ten slotte:
De SP fractie sluit zijn ogen niet voor de bedreigingen vanuit het kabinet Rutte. Draconische Rijks bezuinigingen zullen de budgetten van de gemeenten in Nederland blijven bedreigen. Strikker: “Er zal efficiënter en slimmer gewerkt moeten worden binnen de gemeentelijke organisaties, ook in Oldambt, daar ligt de volgende uitdaging!”

U bent hier