h

SP Oldambt uit coalitie en college Oldambt

14 mei 2012

SP Oldambt uit coalitie en college Oldambt

14-05-2012 Oldambt De SP is door zijn coalitiegenoten PvdA, CDA en GL in april dit jaar uit de coalitie gestoten. Een interview met SP Oldambt fractievoorzitter Gerard Strikker.
Gerard Strikker

Waarom heeft de SP Oldambt zich uit het college/coalitie laten zetten door de college/coalitiegenoten?
We stonden vlak voor de raadsvergadering van april voor de vraag: Stappen we op? Of laten we ons aan de kant zetten door PvdA, CDA en GL? We hebben toen besloten dat wij niet op gingen stappen omdat wij in onze ogen het gelijk aan onze kant hadden.
Hoe bedoel je dat?
De SP fractie heeft het coalitieakkoord altijd gerespecteerd, dit in tegenstelling tot PvdA, CDA en GL. Zij wilden de garanties binnen het coalitieakkoord niet nakomen, namelijk: Handen af van de minima.
De coalitiebreuk ging toch over het cultuurhuis?
Dat lijkt zo en dat wil men ook zo doen overkomen, wij zijn tijdens de laatste onderhandelingen onderling overeengekomen dat we het cultuurhuis blijven steunen, mits de andere afspraak binnen ons coalitieakkoord gehandhaafd zou blijven: Handen af van de minima. Deze coalitieafspraak wilden PvdA, CDA en GL echter niet meer onderschrijven. M.a.w.: De minima in Oldambt zouden aan de wolven worden overgeleverd. Daar konden wij uiteraard niet mee akkoord gaan.
En toen?
Het (coalitie)overleg vond plaats op een avond voor de bewuste raadsvergadering. Als fractie konden we snel de conclusie trekken dat PvdA, CDA en GL bewust op ramkoers lagen met de SP fractie. Na de bewuste vergadering hebben toen als fractie besloten om de coalitieafspraak over de bescherming van de minima vast te leggen in een motie en deze in te dienen tijdens de agendering van de discussie over het cultuurhuis. Tijdens de raadsvergadering bleek dat de coalitiepartijen PvdA, CDA en GL tegen hun eigen coalitieafspraak voor de bescherming van de minima gingen stemmen. Op dat moment was de breuk in de coalitie eigenlijk al een feit.
Waarom hebben jullie toen niet gezegd: we stappen er nu uit?
Omdat we van mening zijn dat wij niet hebben gebroken met het coalitieakkoord. We hebben onze rug recht gehouden richting PvdA, CDA, GL, onze kiezers en sympathisanten.
PvdA, CDA en GL zijn verantwoordelijk voor deze breuk, niet de SP.
Hoe is het verder gegaan die avond?
Na de raadsvergadering werd ik gebeld door de fractievoorzitter van de PvdA, hij vertelde mij dat wij onze wethouder moesten terugtrekken. Ik heb hem toen medegedeeld dat wij dat niet van plan waren, hij was niet blij met mijn antwoord. De PvdA heeft toen kleur moeten bekennen, met het wegzetten van de minima werd ook de SP weg gezet.
En dan komt de dag erna, hoe hebben jullie de zaken aangepakt?
Daarna zijn we als SP Oldambt gezamenlijk vol aan de bak gegaan om de bevolking van Oldambt te informeren over het ontstaan van de breuk en de consequenties voor de toekomst. De media is door onze wethouder op de hoogte gebracht via diverse interviews. We hebben bij elk huis in Oldambt een communiqué in de brieven bus laten belanden met onze visie. We hebben de bevolking opgeroepen om de laatste zaterdag van april naar Winschoten te komen voor nadere uitleg., etc. etc.
Wat waren de reacties vanuit de bevolking?
Hartverwarmend, we hebben heel veel steun gekregen vanuit de bevolking Oldambt. In Winschoten hebben we met veel mensen op straat gesproken. Het was goed om met de mensen direct in gesprek te gaan.
Als je nu terugkijkt naar de afgelopen twee maanden, wat valt je dan op?
De SP fractie heeft altijd heldere standpunten gehad, op een wijze dat bepaalde oppositie/coalitiepartijen de SP blijkbaar als de dominante bepalende partij beschouwde. Wij hebben ons echter altijd ingezet voor een goede samenwerking. Met het wegsturen van de SP hebben ze niet het vertrouwen in de SP, maar het vertrouwen in zichzelf opgezegd. Kijk, we hebben als SP Oldambt meegewerkt aan het coalitieakkoord. Onze punten staan helder en duidelijk in het coalitieakkoord, samen met de andere standpunten. Als er dan aan de kernwaarde van ons bestaansrecht als partij wordt gemorreld door de coalitiegenoten dan ben je snel klaar. De bezuinigingen binnen Oldambt zullen keihard gaan toeslaan voor eenieder binnen Oldambt. Het mag nooit zo zijn in onze ogen dat de mensen met de smalste beurs nog een keer worden getroffen door deze gemeentelijke bezuinigingen. Ze werden al getroffen door de Haags bezuinigingen, en dan nog een keer door ons college, “no way”! Dat hebben we hard gespeeld en terecht lijkt me. We hebben ons sterk opgesteld. PvdA, CDA en GL zijn de laatste twee maanden door hun zwakke knieën gegaan. Als SP binnen Oldambt zijn we er sterker als ooit tevoren uitgekomen.
SP Oldambt in de oppositie, wat wordt de strategie?
De komende maanden zal in het teken staan van de geplande gemeentelijke bezuinigingen. Onze fractie is inmiddels op de hoogte wat er grotendeels op ons af komt. Zoals eerder gezegd zullen we ons focussen op het zo eerlijk mogelijk verdelen van het gemeentelijke bezuinigingsleed. M.a.w.: handen af van de minima. Tevens gaan we ons bezig houden met de landelijke verkiezingen en de ledenwerving samen met het bestuur en kernleden SP Oldambt.
SP Oldambt is klaar voor de toekomst?
Absoluut!

U bent hier