h

Cultuurhuis

3 mei 2014

Cultuurhuis

De SP heeft in de aanloop naar de verkiezingen duidelijk stelling genomen dat er geen dubbeltje extra naar het cultuurhuis gaat. Inmiddels is de bouwer failliet en moet er flink betaald worden om het project af te bouwen. Afgelopen woensdag stemde de SP toch voor.

Waarom stemde de SP toch voor?

Martin Viel, " Het is niet niets om vanuit de reserves een project te moeten aanvullen met 3 miljoen terwijl van te voren vanuit de raad duidelijk is gesteld dit vooral te willen voorkomen. Naast de SP hebben ook andere partijen helder en klaar gesteld dat het begrote bedrag tevens de limiet is. Dat de gestelde limiet toch wordt overschreden geeft de vraag hoe dit mogelijk is. Had het anders of beter gemoeten? De SP wil daar in de toekomst helderheid over.

De SP heeft tijdens de verkiezingen duidelijk gesteld dat elk dubbeltje meerdere keren moet worden omgedraaid voor het kan worden uitgegeven. Zodoende was het voor de SP vanzelfsprekend dat, toen de situatie zich aandiende, er geen dubbeltje zondermeer extra naar het Cultuurhuis gaat. Niet omdat wij principieel tegen het Cultuurhuis zijn. Maar omdat wij meerdere verantwoordelijkheden hebben, waarbij voor de SP vooral bereikbare en betaalbare zorg en fatsoenlijk armoedebeleid een belangrijk onderwerp is. Inmiddels blijkt dat ondanks de 3 miljoen voor het cultuurhuis er voldoende budget is om ook de komende 4 jaren een verantwoord sociaal beleid te voeren waarbij de punten die voor de SP van groot belang zijn worden gerealiseerd.

De onderhandelingen zijn inmiddels ver gevorderd en er is inmiddels overeenkomst op de volgende punten:

- De zorg blijft zondermeer op peil en wordt  geleverd aan degenen die zorg nodig hebben.

- Het door het Rijk ongeoormerkte geld voor armoedebestrijding (280.000) wordt volledig ingezet voor armoede bestrijding.

- Er wordt een kindpakket ingevoerd, zodat kinderen die opgroeien in armoede, in natura worden ondersteund.

- Gelden voor WMO en AWBZ uit Den Haag worden alleen voor dit doel ingezet.

- Er wordt extra geld uitgetrokken voor het stimuleren van werkgelegenheid.

- Er wordt een fonds ingesteld ten behoeve van knelpunten in de zorg mochten deze de komende vier jaar ontstaan.

Hiermee is wat de SP voldoende voldaan aan het de wens om elk dubbeltje om te draaien voor het kan worden uitgegeven. Hiermee is de SP voldoende gerustgesteld dat de 3 miljoen voor de Klinker geen negatieve gevolgen heeft voor de zorg, armoedebeleid en het sociale beleid in onze gemeente. Hier komt bij dat er geen redelijk alternatief is om het probleem anders of goedkoper op te lossen. De SP is zodoende, zei het met nog veel vragen en met een kater, akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van 3 miljoen voor het Cultuurhuis".

Reactie toevoegen

U bent hier