h

SP Oldambt stelt vragen over de brandweer

8 februari 2016

SP Oldambt stelt vragen over de brandweer

 

SP Oldambt heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders naar aanleiding van uitkomsten onderzoek EenVandaag in samenwerking met de brandweerbonden. Hieruit blijkt dat er veel onrust is onder de vrijwilligers bij de brandweer.

Willem Nomden, SP-Raadslid ,”Het is zeer verontrustend dat brandweervrijwilligers vertrekken uit onvrede. De leiding lijkt het contact met deze mensen volledig kwijt te zijn. Ik vraag mij af of de leiding zich voldoende realiseert wat het betekent om als vrijwilliger bij de brandweer te werken. Vergeet niet dat ze er allemaal een baan naast hebben en uit gesprekken met een aantal Oldambtster brandweerlieden blijkt dat de druk de laatste tijd alleen maar is toegenomen. Dit vraagt een leidinggevende die daar oog en oor voor heeft en juist heel gericht is op ondersteuning van zijn personeel. Nu lijkt het verzand in bureaucratie in een sterke top-down organisatie, er wordt zelfs gesproken van een angstcultuur. Erger nog, er zijn signalen dat wie kritiek heeft binnen de organisatie wordt afgestraft.

De gemeente Oldambt heeft als deelnemer van de veiligheidsregio medeverantwoordelijk voor de situatie zoals het nu is. Zodoende heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijk portefeuillehouder binnen het college. De problemen lijken na de regionalisering en de landelijke bezuinigingen op de brandweer te zijn toegenomen. Wij willen weten of dit ook het geval is in onze gemeente. Het allerbelangrijkste is dat de leiding op een fatsoenlijke manier met de vrijwilligers omgaat, zodat zij hun werk op een zo goed mogelijke wijze kunnen uitvoeren. Laten we duidelijk zijn, het gaat om de veiligheid van de inwoners en onze brandweermensen in het Oldambt. De SP heeft vragen gesteld in de Tweede Kamer over de landelijke situatie en wij stellen vragen aan het college van Oldambt”.

Ben je werkzaam bij de brandweer in Oldambt en heb je hierover iets te melden? Stuur mij dan een e-mail op: w.nomden@gemeente-oldambt.nl

Reactie toevoegen

U bent hier