h

Een eerlijke, veilige en prettige woon- en werkgemeente.

27 maart 2021

Een eerlijke, veilige en prettige woon- en werkgemeente.

De Tweede Kamerverkiezingen liggen achter ons. De kaarten zijn geschud. De politieke kopstukken likken of verdoezelen hun electorale wonden bij verlies of voelen zich heer en meester bij winst. In ieder geval zal elke partij op basis van de uitslag claimen dat uitvoering van hun plannen nu volkomen gerechtvaardigd is. Afhankelijk van welke “bril” je opzet heeft iedereen een beetje gelijk. Neemt niet weg dat je bij sommige partijen de indruk hebt, dat dat wel een erg donkere zonnebril is, die elke realiteitszin aan het oog onttrekt. Maar dat terzijde.

Gezondheidszorg, klimaat, normen en waarden, ongelijkheid, woningmarkt, immigratie, veiligheid en onderwijs waren de belangrijkste thema’s waarop de Nederlander zijn of haar stem heeft bepaald. Thema’s die in de lopende coalitieonderhandelingen bovenaan de lijstjes staan en waarover afspraken voor landelijk beleid zullen worden gemaakt. Afspraken die ook voor de gemeenten van grote invloed zullen zijn. Krijgen de gemeenten de komende jaren voldoende geld om haar inwoners voldoende jeugd- en WMO-zorg te leveren, een prettige woonomgeving met voldoende onderhoud, een veilige leefomgeving te garanderen, goede onderwijsvoorzieningen om maar een paar te noemen. Zaken die de gemeente voor de gewone man of vrouw ten uitvoer moet brengen. Maar het rijk bepaalt de regels. De keuzes zijn daarom begrensd. Begrensd door de partijen in een nieuwe regeringscoalitie.

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de regering vaak geen flauwe notie heeft wat hun regels en beleid voor desastreus effect op de gemeentelijke taken heeft. Gemeenten worden steevast op een boodschap gestuurd maar krijgen veel te weinig geld mee. Ons gemeentebestuur besloot samen met veel andere gemeenten hiertegen te protesteren. Maar ondertussen wel lijdzaam flink te hakken in veel voorzieningen. Dat hakken in voorzieningen heeft gevolgen. Jeugd- en WMO-zorg wordt uitgehold, de leefomgeving wordt door minder onderhoud slechter, daardoor ook het gevoel van veiligheid. Veiligheid staat ook onder druk als steeds meer mensen, waaronder ook jongeren, geen perspectief meer zien, de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Sommigen glijden af naar a-sociaal of soms crimineel gedrag.

Wat de SP betreft is dit een foute keuze van het gemeentebestuur en van de meerderheid van onze gemeenteraad. Er zijn gemeenten die - tegen de rijksregels in - toch genoeg geld uitgeven voor noodzakelijke zorg-voorzieningen en noodzakelijke onderhoud van de openbare ruimte. En terecht, kiezen voor je inwoners. Zelfs al krijgen we nu weer voor vier jaar een neo-liberale regering, waarbij de druk op gemeenten vermoedelijk groot blijft, dan is een sociaal gemeentebestuur van doorslaggevend belang. Een gemeentebestuur dat niet alleen een proteststem laat horen, maar ook de daad bij het woord voegt. Een gemeenteraad dat NEE zegt tegen a-sociale rijksregels en kiest voor haar inwoners, kiest voor hun woongenot, hun zorg en hun veiligheid.

Een gemeentebestuur waarin de SP participeert garandeert die keuze, ook als die tegen rijksbeleid ingaat. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. U heeft het voor het zeggen. Wilt u meedoen, SP-lid worden, misschien wel deelnemen in de gemeenteraad, neem dan contact met ons op. Samen voor een eerlijke, veilige en prettige woon- en werkgemeente.

Reactie toevoegen

U bent hier