h

SP loopt woedend weg uit raadsvergadering

9 november 2005

SP loopt woedend weg uit raadsvergadering

beerta
De Socialistische Partij is dinsdagmiddag al na twee minuten demonstratief weggelopen uit de raadsvergadering van de gemeente Reiderland. Fractievoorzitter Bart de Boer was woedend omdat de andere raadsfracties weigerden om tijdens de behandeling van de algemene beschouwingen te praten over privé-zaken van wethouder Peter Hagedoorn van Gemeentebelangen. De wethouder wordt er door de SP van beschuldigd dat hij in Amsterdam huurders van zijn grachtenpand met dreigementen uit hun woning probeert te zetten.

De SP was met een hele delegatie naar de raadsvergadering getogen om daar aan de hand van foto's aan te tonen dat Hagedoorn, die in Reiderland als wethouder met de portefeuille volkshuisvesting op moet komen voor huurdersbelangen, zijn eigen huurders laat wonen in een zeer slecht onderhouden huis. Brieven moesten aantonen dat de zoon van Hagedoorn huurders psychisch onder druk zet om te verhuizen. Hagedoorn zou volgens SP-fractievoorzitter Bart de Boer in het grachtenpand dure appartementen willen realiseren die veel meer geld opbrengen.

De SP is al geruime tijd met de kwestie bezig. Zij vinden dat de wethouder moet opstappen. Burgemeester Bart Horseling maakte de SP'ers echter snel duidelijk dat hun agendapunt volgens de regels niet tijdens de algemene beschouwingen behandeld kon worden. Bart de Boer stapte vervolgens demonstratief meteen op. "Dit is achterkamertjespolitiek", beweerde hij. Volgens De Boer hadden de overige fracties voor aanvang van de vergadering gezamenlijk besloten om de SP dwars te zitten. "Dit heeft niets met democratie te maken", aldus De Boer. De voltallige SP-delegatie verliet daarop de raadzaal. De socialisten steken volgens De Boer vandaag de koppen bij elkaar om te bespreken wat ze verder kunnen doen. De overige raadsleden keken de SP'ers hoofdschuddend na.

U bent hier